Trčimo za život

05/04/2013 23:14

Trčimo za život

Autor: N. Pavlović

„Za 26.Beogradski maraton do sada su se prijavili učesnici iz 34 zemlje sveta, a samo u petak, prijavilo se 11 Italijana , devet Norvežana i drugih, a broj stranih učesnika se stalno povećava. Zajedno sa Turističkom organizacijom Srbije želimo da povećamo broj turista u Beogradu za vreme trke kao i broj samih učesnika.

Prošle godine, prestonicu je u ovo doba posetilo oko 650 stranaca, a naš cilj je da ih jednog dana bude do dve hiljade“, izjavio je direktor Beogradskog maratona, Dejan Nikolić, na jučerašnjoj konferenciji za štampu na kojoj se govorilo o ekonomskom i turističkom uticaju maratona na grad u kome se održava.

Mnoge trke u svetu se održavaju na posebno atraktivnim mestima u cilju njihove promocije. Primera radi, postoje Mrtvo more maraton, trke Robin Hud, Loh Nes, Volt Dizni, kao i maratoni u Sahari, kod Viktorijinih i Nijagarinih vodopada, planine Kilimandžaro i na Velikom Kineskom zidu.

„U svetu ima na desetine miliona registrovanih trkača koji sami plaćaju odlaske na mnoge trke i tako kombinuju rekreaciju i putovanja. Danas skoro sve svetske prestonice imaju maratone, a samo u Sjedinjenim Državama ih ima oko 300 – dodao je Nikolić, pominjući Njujork, Berlin i London kao primer gradova za čije maratone se prijavi i do 150 hiljada ljudi.

Na skupu je, takođe, bilo reči i o kandidaturi Beograda za domaćina sledećeg Međunarodnog kongresa Svetskog udruženja maratona i uličnih trka čime bi naša prestonica izašla na mapu sveta i u ovoj branši.

Ovogodišnju manifestaciju obeležiće humanitarna akcija „Trčim za život“ koje pokreću tri organizacije zajedno sa Beogradskim maratonom: udruženje građana za borbu protiv retkih bolesti kod dece „Život“, rep grupa „Beogradski sindikat“ i dizajn studio „Studio 7“. Da podsetimo, 26. Beogradski maraton održaće se 21. aprila, a prijavljivanje traje do 10. aprila na sajtu ove organizacije.

Pomoć najmlađima

U sklopu tradicionalne Trke zadovoljstva biće organizovana i humanitarna kampanja, a sva prikupljena sredstva ići će na račun organizacije „Život“. „Kupovinom učesničkih brojeva i majica pomaže se roditeljima dece obolele od Batenove bolesti. Majice se mogu kupiti u prodavnicama „Sport vision“ za 990 dinara od 11. do 22. aprila. Svi koji žele da pomognu uplaćivanjem novca mogu dobiti dodatne informacije na sajtu www.zivotorg.org“ izjavio je Stevan Čolić, potpredsednik udruženja „Život“, čiji devetogodišnji sin takođe boluje od ove bolesti.